Ambar / TALLER D’EMOCIONS

Espai de relació per treballar les emocions que són el sistema de comunicació universal més important que existeix per informar sobre què ens passa. Per tant, totes les persones senten un nombre determinat d’emocions, encara que no amb la mateixa intensitat, ni en les mateixes circumstàncies. Això depèn de l’experiència personal i la cultura, que facilita la seva expressió o la reprimeix.

El descobriment del que representen les emocions de cara a la maduresa personal, la vida social i la felicitat té un abast molt més gran del que actualment som capaços d’imaginar.

L’afectivitat és la base de la solidaritat, de la convivència i del propi coneixement. El creixement del nen o nena es malmet o s’interromp, si no es dóna un acompanyament afectiu adequat.

DESCRIPCIÓ DEL TALLER

Es realitzaran dues sessions familiars: una prèvia al grup i la segona per fer la devolutiva del grup als pares, mares i/o tutors del menor.

El fil conductor del taller és el llibre “El tresor de l’Elna”.

Vuit sessions grupals, en les que es treballaran els següents aspectes teòrics a través de dinàmiques pràctiques i vivencials:

· Les emocions i les creences: ajudarem els nens/es a conèixer com ens sentim davant de diferents situacions i com aquest sentiment se sustenta en unes creences i alhora ens porta a generar automàticament comportaments de tot tipus.

· L’assertivitat i l’empatia: saber-nos posar en el lloc dels altres i tenir eines per comunicar-nos i relacionar-nos amb ells, sense agressivitat, és la base de tota relació interpersonal sana. Així doncs, tenir l’oportunitat de desenvolupar l’habilitat de l’assertivitat en edats primerenques té molts beneficis: incrementa l’autoestima, ens proporciona la satisfacció de fer coses amb capacitat i control personal, es reafirmen els nostres drets personals, es redueixen problemes d’ansietat personal i social i disminueix la violència o agressivitat en les relacions interpersonals. Quan som assertius defensem sense violència les nostres conviccions i quan som empàtics aprenem a entendre i respectar les conviccions dels altres. En altres paraules, l’assertivitat i l’empatia són dues competències de comunicació bàsiques que ens ajuden a no generar en la nostra relació amb els altres situacions d’abús o de violència. Segurament, dins d’aquests paràmetres, generarem situacions de respecte i aprenentatge que són oportunitats indiscutibles de desenvolupament i maduració personal.

· Els secrets: cal donar l’oportunitat a les persones de decidir lliurement quines coses o fets estan disposats a guardar en secret. Per facilitar aquesta decisió, hem de poder pensar en les conseqüències del que ens guardem en secret i la seva utilitat.

Els secrets són un element fonamental en el manteniment d’un abús. Ajudarem l’infant a demanar ajuda, a partir de la detecció dels bons i mals secrets.

En aquest espai el que podem fer és iniciar aquesta formació, però sobretot transmetre la importància que pot tenir pel seu desenvolupament.

FORMACIONS ÀMBAR
AMBAR NEWS
Inscriu-te per rebre totes les novetats d'Àmbar
ELS NOSTRES COL•LABORADORS